Lekári varujú poplach

Lekári varujú poplach: (od roku 1999) u dospievajúcich vo veku od 15 do 17 rokov sa všeobecný výskyt somatiky zvýšil o 18%, endokrinný systém - o viac ako 30%. Choroby tráviaceho ústrojenstva vzrástli o 14%, choroby pohybového ústrojenstva sa zvýšili o 27%, krátkozrakosť je častejšia 2,8-krát.

V porovnaní so šesťdesiatymi rokmi sa počet absolútne zdravých absolventov škôl znížil z 36,5% na 2,3%. Školáci častejšie začali trpieť neuropsychickými poruchami a chorobami. Všimnite si, že vo vzdelávacích inštitúciách nového typu - „vyspelých“ školách, lýkach, gymnáziách - prehlbovanie vedomostí sa dosahuje výraznou konsolidáciou školských osnov. Niekedy toto zhutnenie ďaleko presahuje psychofyziologické schopnosti a schopnosti študentov. V týchto školách sa akademický pracovný deň vrátane školských a domácich úloh zvýšil na 10 - 12 hodín na základnej škole a 15 - 16 hodín na strednej škole! V dôsledku toho zostali iba 2% v školách nového typu zdravých študentov, zatiaľ čo v bežných školách - 10,1%. U adolescentov zo „silných“ škôl sa elementárna fyzická únava môže prejaviť zvýšeným krvným tlakom, reakciami podobnými neurózam a poruchami spánku.

Zlé návyky na školách

Podľa špeciálnych štúdií pije alkohol až 70% školákov, z ktorých 10% je ohrozených vývojom alkoholizmu, až 30% školákov fajčí a až 6% občas užíva drogy.

Neštandardné položky.

V modernej škole učia nielen „rôzne listy písať pomocou tenkého peria v notebooku“. A ani rétorika alebo choreografia nás neprekvapia. Medzi povinnými školskými predmetmi sú však niekedy aj neštandardné disciplíny, napríklad bojové umenia. A na gymnáziu N 29 mesta Ulan-Ude (Burjatská republika) študujú kultúru obyvateľov Buryatu, čínskeho, japonského, latinského jazyka a dokonca aj staro mongolského písma. Školský rozvrh jednej zo škôl Kuzbassu obsahuje „Cti rodičov“, „Svetochi Rossii“, „Samovzdelávanie“, „Ruskí cestovatelia“. Vzdelávací program internátnej školy Novgorod zahŕňa také kurzy ako „Človek a kultúra“, „Psychológia komunikácie“, „Pedagogika hry“, „Analýza pedagogických situácií“, „Základy tanca a kultúra pohybu“. V sek. Orlik z regiónu Belgorod v školskom štúdiu literárne štúdium miestnej tradície. Na karlovských školách sa ako materinský jazyk učia Karelian, Vepsian a Finnish.

Popular Posts