Prvi v vesolju

Prvi v vesolju so bili naši manjši bratje. Zahvaljujoč njih so znanstveniki lahko preučili vpliv orbitalnih in suborbitalnih letov na žive organizme. Veliko živali je dalo svoje življenje in vse zaradi človeštva se je končno lahko odpravilo na oranje kozmičnih širine. Povedali bomo o najbolj znanih poletih, v katerih med posadko ni bilo ljudi.




Pionirji so bili sadne muhe drosofile. Ameriškim znanstvenikom naj bi pomagali pri preučevanju vpliva kozmičnega sevanja na žive organizme. 20. februarja 1947 je raketa, na krovu katere je bila kapsula z žuželkami, uspešno izstreljena. Letalo je izvedlo suborbitalni polet, kapsula z živo Drosophilo pa je pristala s padalom. Prijetno presenečenje je čakalo znanstvenike: vse muhe so imele odličen polet.





Psi v vesolju


Psi so imeli več prednosti pred drugimi živalmi. Odlikovala jih je vzdržljivost, dobro podlegla treningom. Značilno je, da so v ZSSR za raziskovanje uporabljali iztrebljene pse, saj jih je v primerjavi s svojimi čistokrvni sorodniki odlikovalo boljše zdravje in nezahtevnost v prehrani.



Geofizični raketni leti


Prva živa bitja, ki so letela v zgornjo atmosfero, so bili psi z vzdevkoma Desik in Gypsy. 22. julija 1951 je geofizikalna raketa R-1B izstrelila s testnega mesta Kapustin Yar. Celoten let je trajal le 20 minut. Psi so uspešno zdržali vse obremenitve, le ko je pristala ena od živali, je rahlo opraskala trebuh.

Naslednji polet je potekal šele teden dni kasneje. Zopet je pes Desik zasedel svoje mesto na krovu, tokrat pa je bil njegov spremljevalec pes po imenu Fox. Let je šel v redu, vendar so močne vibracije onemogočile napravo, odgovorno za sprostitev padala. Žal so v trčenju z Zemljo umrle živali.

Na geofizičnih raketah je bilo veliko letov, večinoma so bili uspešni. Na živalih je bil preizkušen nov sistem za izmet, preučeni so bili tudi učinki anestezije med letom.



Prvi orbitalni let: pes Laika


Prvi orbitalni let okoli Zemlje je opravil pes po imenu Laika. Ta misija je bila za psa sprva samomorilna, saj je bila vrnitev vesoljskega plovila tehnično nemogoča. Predvidevalo se je, da bo Laika v orbiti 7 dni. S tokratnim pričakovanjem je bil podajalnik napolnjen. V zadnji porciji so znanstveniki dodali strup, da bi pes umrl hitro in z malo ali brez bolečine. Toda na žalost je bila Laikova smrt bolj strašna: ko je orbita ugasnila, termoregulacijski sistem ni uspel. Pes je umrl zaradi pregrevanja in stresa približno 7 ur po začetku.

Ladja je odletela 3. novembra 1957 in v atmosferi izgorela 14. aprila 1958. Ves ta čas se je on vrtel okoli Zemlje na krovu s trupom Laika. Resnica o smrti psa je postala znana naenkrat. Po uradni različici se je Laika dobro počutila vseh 7 dni leta, nato pa je bila evtanazirana. To je povzročilo burno kritiko tujih zagovornikov živali. Predlagali so celo pošiljanje generalnega sekretarja N.S. Hruščov namesto psa.



https://vseosvita.ua/user/id526517/blog/rishennia-zadach-z-tekhnichnoi-mekhaniky-5056.html
https://fs01.vseosvita.ua/0100779v-27a2.pdf
https://fs01.vseosvita.ua/0100779x-aa57.pdf

Popular Posts